JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

ארה”ב מחמיצה את משמעות המנופים שהזירה הסורית מייצרת עבור רוסיה, שמאפשרים לה להצמיד מחיר גבוה לצעדים שדורשת ארה”ב.

הדיאלוג בין ארה”ב לרוסיה בסוגיות בינ”ל מתאפיין באי הבנות מתמשכות ששיאן הסמלי היה בשנת 2009 כאשר מזכירת המדינה האמריקאית דאז, קלינטון, הגישה למקבילה, שר החוץ הרוסי, לברוב, כפתור שאמור היה לסמל איתחול היחסים. אלא שבמקום המילה “איתחול” ברוסית נכתב בטעות “עומס יתר”. מעבר לאנקדוטות כאלו, ארה”ב ממשיכה להחמיץ את המשמעות שרוסיה מייחסת לתהליכים גיאו-פוליטיים שונים שהיא מקדמת.

המעורבות הרוסית בסוריה היא דוגמא לכך. במהלך אוגוסט פגש היועץ לביטחון לאומי האמריקני, בולטון, את מקבילו הרוסי, פטרושב. במרכז הדיון עמדו הבנות אפשריות בסוגיות הנוגעות לסוריה ולאיראן. היועץ בולטון טען שארצו מניחה שבידה מנוף כלפי רוסיה בגלל ההתבוססות הרוסית, לדבריו, בסוריה. בולטון ציין כי הרוסים תקועים בסוריה והם מעוניינים למצוא גורם אחר שיישא בעלויות שיקומה.

נכון שרוסיה, המתמודדת עם סנקציות אמריקאיות מתמשכות, תתקשה כלכלית להוביל את שיקום סוריה. בימים אלו סנקציות אמריקאיות חדשות נגד רוסיה נכנסו לתוקף כמענה לתקיפת המרגל הרוסי לשעבר, סקריפאל, וביתו יוליה בבריטניה בחודש מרץ השנה, באירוע שתואר כמתקפה כימית רוסית. הסנקציות הללו מכוונות, בין היתר, לפגוע במתן האשראי לרוסיה ולשבש ייצוא טכנולוגיות ביטחוניות רגישות, וצפויות להקשות אף יותר על הכלכלה הרוסית. השפעתן המצטברת של הסנקציות משליכה גם על אחיזתו ועל משילותו של הנשיא פוטין עקב העול הכלכלי שהן מטילות על האוכלוסייה במדינה. לפיכך, ביטול או הקלת הסנקציות מהווה מטרה עליונה מבחינת פוטין בבואו לשאת ולתת בזירה הבינלאומית בנושאים שונים.

למרות האבחנה הנכונה על מגבלות הכלכלה הרוסית, חוסר ההבנה האמריקאית לגבי היתרונות שרואה רוסיה במעורבותה בסוריה בעת הנוכחית היא מפתיעה. רוסיה מתייחסת לאיראן ולסוריה כמנופים שישמשו את הקרמלין בבואו לקדם את האינטרסים הרוסים בעולם. הרוסים שבו והדגישו לאורך שנים כי שימור משטרו של אסד בסוריה אינו יעד בפני עצמו אלא אמצעי ליציבות במדינה ובאזור כולו, מצב המקדם את מטרותיהם במזה”ת. כך גם מערכת היחסים בין רוסיה לאיראן, שחפה מאלמנטים אידאולוגיים או סנטימנטליים, ומהווה אמצעי נוסף עבור הקרמלין לקידום מטרותיו. מתוך ראיה זו, הרוסים פועלים במרץ לייצר לעצמם מנופים נוספים במזה”ת. כך, בימים אלו צצים פרסומים על פרויקט גרעין אזרחי נוסף באיראן שמקדמת רוסיה, ויוזמה רוסית להקמת מערכת תשלומים אזורית שתכלול את איראן ושתתבסס על מטבעות לאומיים כחלופה לדולר האמריקאי.

בולטון צוטט כאומר שלדברי הנשיא פוטין, רוסיה לא יכולה להכריח את איראן לעזוב את סוריה. רוסיה אכן אינה יכולה לכפות על המשטר האיראני צעד כזה אך היא ממקסמת את יכולותיה ומנופיה מולו וכתוצאה נמצאת בעמדה המאפשרת לה ללחוץ על איראן לפעול בצורה בונה בראיית ארה”ב. בפגישתו עם בולטון, פטרושב, שכלול בעצמו ברשימת האישים הרוסים תחת סנקציות אמריקניות, הציע לקדם את נסיגת הכוחות האיראניים מסוריה בתמורה להקלת הסנקציות על איראן. בולטון סירב.

הזירה הסורית מספקת לרוסיה אפשרויות נרחבות לשאת ולתת עם ארה”ב ומדינות המערב בהקשרים שונים. היכולת להביא להסדרה בסוריה שתספק את דרישותיה של ישראל בהקשר האיראני ותסייע להוצאת הכוחות האמריקניים מסוריה משמשת כקלף מרכזי בידי הנשיא פוטין. להסדרה כזו מתלווה מחיר, ולרוסיה אין כל כוונה לסייע לארה”ב ללא תמורה.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock